Πληροφορίες

Στα βορειοδυτικά της Ρόδου, ανάμεσα στην Κω, την Τήλο και την Αστυπάλαια βρίσκεται η Νίσυρος, ένα νησί διάσημο για την ηφαιστειογενή του προέλευση, αλλά και τη συνεχιζόμενη ηφαιστειακή του δραστηριότητα. Το κέντρο του νησιού καταλαβάνεται από μια τεράστια καλδέρα διαμέτρου τεσσάρων χιλιομέτρων, όπου βρίσκεται ο μεγαλύτερος υδροθερμικός κρατήρας στον κόσμο, γνωστό με το όνομα "Στέφανος". Το έδαφος του κρατήρα αναδίνει ακόμα και σήμερα ατμούς και αέρια δημιουργώντας ένα απόκοσμο τοπίο άγριας ομορφιάς. Στην ηφαιστειογενή του προέλευση οφείλει το νησί τα πολλές θερμές πηγές, αλλά και την ευφορία του εδάφους του, που σε πρώτη ματιά μοιάζει άνυδρο και τραχύ. Πηγές πόσιμου νερού, αντίθετα, δεν υπάρχουν στο νησί, γεγονός που διαχρονικά έθετε ένα όριο στο μέγεθος του πληθυσμού τον οποίο μπορούσε να θρέψει. Εξαιτίας αυτού, μεταξύ άλλων παραγόντων, πολλοί Νισύριοι μετανάστευσαν ειδικά στα μεταπολεμικά χρόνια τόσο στο εσωτερικό της χώρας, προς μεγαλύτερα νησιά, όπως η Ρόδος, και την Αθήνα, όπως και στο εξωτερικό. Σε πόλεις της Αμερικής εντοπίζονται μέχρι τις μέρες μας δυναμικές κοινότητες Νισύριων μεταναστών, που διατηρούν τους δεσμούς τους με το νησί και επιστρέφουν σε αυτό για τις καλοκαιρινές τους διακοπές.

Λόγω της απομακρυσμένης θέσης της, σε συνδυασμό με την έλλειψη πόσιμου νερού και την μετανάστευση των κατοίκων, η Νίσυρος δεν γνώρισε την μεγάλη τουριστική ανάπτυξη που παρατηρήθηκε σε άλλα νησιά και μόλις τα τελευταία χρόνια διαμορφώνονται αργά και σταθερά οι απαραίτητες τουριστικές υποδομές του νησιού. Ίσως σε αυτό το στοιχείο οφείλεται η αυθεντική γοητεία του τόπου, αφού οι οικισμοί μοιάζουν ανέγγιχτοι από τον χρόνο, με λιτά λευκά σπίτια ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής και μικρές βοτσαλωτές πλατείες. Ιπποτικά και αρχαία κάστρα, βυζαντινά μνημεία, παλαιοχριστιανικές βασιλικές και ξωκλήσια με περίφημες τοιχογραφίες, καθώς και μοναστήρια βρίσκονται διάσπαρτα εντός και εκτός των οικισμών, με ένα δίκτυο παραδοσιακών λιθόστρωτων μονοπατιών να οδηγεί και στα πλέον απομακρυσμένα, αποτελώντας παράλληλα τον καλύτερο τρόπο για να περιηγηθεί κανείς στις εξοχές του νησιού.

Στη Νίσυρο οι παραδόσεις και τα έθιμα είναι ζωντανά και καλύπτουν πολλές πτυχές τις καθημερινότητας, όπως φυσικά και τις γιορτές. Η ντόπια γαστρονομία αποτελεί έναν ευχάριστο συνδυασμό γεύσης και απλών υλικών, ενώ εξαιρετικά είναι και τα τοπικά γλυκά. Οι Νισύριοι λατρεύουν τον χορό και το τραγούδι και τα συνδυάζουν μοναδικά στα γλέντια τους με αφορμή κάποιο πανηγύρι ή έναν παραδοσιακό γάμο ή βάφτιση, πάντα με την μελωδική συντροφία από το βιολί, το σαντούρι και το λαούτο. 

Αν ψάχνετε έναν τόπο αυθεντικό, με  φυσικές ομορφιές, ζωντανές παραδόσεις, φιλικούς κατοίκους και ήπια τουριστική ανάπτυξη, η Νίσυρος είναι για σας!

Πρόσβαση

  • Με πλοίο: Η Νίσυρος συνδέεται ακτοπλοϊκά με το λιμάνι του Πειραιά με τα δρομολόγια που διαρκούν 14 ώρες και γίνονται πιο συχνά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, ενώ γίνονται και στάσεις σε διάφορα νησιά του Αιγαίου. Επίσης συνδέεται και με νησιά, όπως η Ρόδος, η Μύκονος, η Λέρος, η Κάλυμνος, η Πάτμος κ.ά.
  • Με αεροπλάνο: Η Νίσυρος δεν διαθέτει αεροδρόμιο, ωστόσο μπορείτε να πετάξετε στα κοντινά αεροδρόμια της Ρόδου ή της Κω και από εκεί να μεταβείτε στην Νίσυρο με το πλοίο.